НАЛЕЖНА ПРАКТИКА ЗБЕРІГАННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ –   ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ЯКОСТІ ЛІКІВ.

 

Чергове питання «НАЛЕЖНА ПРАКТИКА ЗБЕРІГАННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ (Guideto GoodStorage Practicesfor Pharmaceuticals, GSP) В АПТЕЧНИХ ЗАКЛАДАХ», що визначене планом – графіком  навчань працівників ОВТ аптечного об’єднання на 2021р., розглянуто на зборах колективу 22.03.2021р.

Проводячи такий ліцензійний вид діяльності, як роздрібна торгівля ЛЗ, аптечні заклади Тернопільського обласного виробничо – торгового аптечного об’єднання  організовують зберігання ЛЗ,  дотримуючись  вимог належної практики зберігання (GSP).

На навчанні обговорено основні моменти, відповідно до розробленої та затвердженої  Інструкції «ПОРЯДОК ЗБЕРІГАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УМОВАХ АПТЕЧНОГО ЗАКЛАДУ ПРИ РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ», а саме:

 

  • Управління запасами ЛЗ у аптечному закладі;
  • Організація та контроль дотримання принципу: «перший отриманий/першим відпущений»;
  • Постійний моніторинг та реєстрація умов зберігання ЛЗ відповідно до вимог інструкцій для медичного застосування ЛЗ;
  • Дотримання «Холодового ланцюга» для вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного;
  • Контроль та порядок поводження із запасами ЛЗ, термін придатності яких закінчився.

Якість лікарських засобів, а, отже, і їх реальна користь для здоров’я людей, залежить від суворого дотримання вимог щодо їх виготовлення, транспортування та зберігання, на всіх етапах – від виробника до пацієнта. У цьому ланцюжку велике значення має дотримання у приміщеннях аптечних закладів необхідних режимів температури та вологості.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗБЕРІГАНЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ (ЛЗ) В ДОМАШНІХ УМОВАХ

  • Організуйте безпечне місце для домашньої аптечки — зберігайте ЛЗ в прохолодному, темному та сухому місці. В жодному разі не залишайте їх у приміщеннях з високою вологістю — особливо у ванній кімнаті чи кухні без хорошої вентиляції. А також на підвіконні чи столі, де можливе потрапляння сонячних променів.
  • Завжди уважно читайте інструкцію. Ліки, які мають зберігатися у холодильнику, найбільше чутливі до високих температур.
  • Коли спекотно, варто слідкувати, щоб двері холодильника були щільно зачиненими, перевіряти дотримання температурного режиму, і за можливості відразу ставити ЛЗ в холодильник, як тільки їх придбали (ті, які потребують зберігання в холодильнику).
  • Ніколи не зберігайте ЛЗ в холодильнику або морозильній камері, якщо в інструкції не зазначено такий спосіб зберігання. Висока вологість та низька температура можуть сприяти псуванню та впливати на ефективність.
  • Якщо плануєте подорож літаком, тримайте ЛЗ в ручному вантажі. Температура місця для зберігання багажу в літаку зазвичай не контролюється, тому існує високий ризик, що ліки зіпсуються чи втратять ефективність.
  • Звертайте увагу на зміну консистенції, кольору, форми чи запаху ЛЗ. Ніколи не приймайте ЛЗ, які мають помітні зміни (до прикладу, таблетки, що тріснули, надкололися, склеїлися або стали незвично тверді чи м’які) незалежно від терміну придатності.