Безперебійне забезпечення необхідними лікарськими засобами пацієнта – спільна робота лікаря та фармацевта.

            Наказом МОЗ України від 4 жовтня 2018 р. № 1819  «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» ,  затверджено  нову редакцію Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Інструкції про порядок зберігання, обліку і знищення рецептурних бланків та внесено зміни до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів. Даним нормативним документом передбачено запровадження електронного рецепта,  скасування предметно-кількісного обліку для отруйних та сильнодіючих препаратів, зміна  правил виписування рецептів на лікарські засоби.

         З метою врегулювання  питань, що виникають у процесі виписування та відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у аптечних закладах та для можливості безперебійного забезпечення пацієнтів ліками за виписаними рецептами,  генеральний директор  Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання  Наталія Марків  ініціює проведення спільних нарад-семінарів  лікарів та фармацевтів. “Велике значення у взаємовідносинах провізора і лікаря надається інформаційній роботі аптек, оскільки  така взаємодія у роботі спеціалістів медичної та фармацевтичної сфери виключає можливість помилки  при виписуванні лікарського засобу, що не тільки скорочує час обслуговування рецепта, а також виключає будь-які непорозуміння із споживачем” – зазначила Наталія Василівна.

Такі спільні наради-семінари вже відбулися з сімейними лікарями комунального некомерційного підприємства Тернопільської районної ради «Центр первинної медико-санітарної  допомоги » та фахівцями КЗ ТОР “Тернопільська університетська лікарня”.

Обговоренню підлягали практичні питання щодо змін правил виписування  та реквізитів рецепта, а саме:

  • Порівняльна характеристика реквізитів рецептурних бланків старого та нового зразка.

  • Особливості щодо заповнення рецептурного бланку за міжнародною непатентованою назвою лікарського засобу.

  • Особливості виписування Рецептів для деяких категорій хворих.

         З окремим питанням щодо повернення неякісних лікарських засобів – жодних новел, лише уточнення, до лікарів звернулася завідувач аптеки №1 Тернопільського ОВТ аптечного об’єднання  Олена Ткач.