Всесвітній день донора крові

У травні 2005 р., в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар К.Ландштейнер, який відкрив групи крові людини.

Донорство крові є важливою частиною системи охорони здоров’я кожної країни, а під час війни – невід’ємною складовою подолання критичних наслідків воєнних дій.  

Цікаво знати

Типова вага крові в нашому організмі становить 8% від ваги тіла, а 5% її запасів знаходиться безпосередньо в серці. Від 15 до 20% крові надходять в центральну нервову систему і мозок, 22% – в нирки.

В Японії вже традиційно групу крові відносять до індикаторів особистості. Традиція настільки развинулася, що в японській версії Facebook при реєстрації профілю зазвичай вимагають вказати свою групу крові.

Напевно, кожен замислювався чому поріз папером настільки болючий. Це відбувається тому, що в поверхневі порізи не виступає досить крові, щоб захистити пошкоджені нерви.

 

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Відповідно до статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я кожен третій житель нашої планети хоча б раз в житті потребував переливання крові. Для того, щоб донорська кров була доступна для рятування життя людей, країна повинна заохочувати небайдужих громадян, забезпечувати захист їхніх прав та надавати пільги.

          Для заохочення дарування своєї крові в Україні діє в цілому система, що включає певні пільги, визначені ст.13  Закону України Про донорство крові та її компонентів № 239/95-ВР від 23.06.1995 року та відзнаки. Найвищою відзнакою є звання  «Почесний донор України».

 Хто може стати донором крові?

Донорами крові в Україні можуть бути здорові люди віком від 18 років і вагою від 50 кг.   Якщо з віком та кілограмами більш-менш зрозуміло, то важче зрозуміти, що означає вираз здорова людина. Здорова людина – це та людина, яка не має протипоказань. Якщо вам властиві хронічні захворювання, приймаєте ліки, стоїте на обліку – ви не можете бути донором тимчасово або взагалі.

 Протипоказання щодо донорства

Їх поділяють на тимчасові та абсолютні. Рекомендується обов’язково з ними ознайомитися. Навіщо такий великий список протипоказань? Це – турбота про донорів. Працює принцип «не нашкодь собі». У разі підвищеної температури чи хронічного захворювання організму, людині потрібен відпочинок і лікування, а не навантаження. Турбуймося спочатку про свій стан здоров’я, а вже потім — рятуймо інших!

Якщо ви не знайшли у себе протипоказань, то донорство – для вас.

Як дізнатися, де та кому здати кров?

Потрібно обрати центр крові чи конкретного реципієнта та запланувати донацію на зручний для вас день і час. Планування донацій у персональному кабінеті зроблено для вашої зручності, тому що синхронізації календаря з центрами крові наразі немає.

Щоби піти на процедуру, вам не потрібно здавати жодних аналізів чи приносити медичні довідки! Можете поділитися кров’ю навіть у тому випадку, якщо не знаєте свою групу. У центрах крові роблять медогляд і визначають її.

Пропонуємо ознайомитися з процедурою тут.

 

Важливо! Обов’язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу, адже ризикуєте не здати кров. Не забудьте паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

 Правила, яких слід дотримуватися

Донація — це відповідальна процедура, тому варто дотримуватися правил підготовки та харчування перед здаванням крові. Після того, як стали донором, слідуйте за правилами відновлення. Дотримуйтеся їх, а вже через 60 днів знову зможете поділитися кров’ю. Радимо переглянути відео про те, яким має бути ранок донара.

Користь донації для донорів

Користь донорства крові для реципієнтів цілком зрозуміла, але не менш важливе те, що донація добре впливає на самих донорів, а саме:

  • Зменшує ризик розвитку злоякісних пухлин;
  • Знижує ризик виникнення тромбозу;
  • Донори менше хворіють;
  • Безкоштовний аналіз крові;
  • Ефект «warm glow».

 Робіть донації регулярно та залишайтеся здоровими!

 За матеріалами  сайту https://www.donor.ua/centers