ОСОБЛИВОСТІ ВІДПУСКУ АНТИБІОТИКІВ ІЗ АПТЕЧНИХ ЗАКЛАДІВ із 01 СЕРПНЯ 2022р

13 липня 2022 року Міністерством охорони здоров’я України спільно з партнерами було організовано координаційну зустріч-обговорення з представниками аптечних закладів, щодо запуску перехідного періоду на відпуск антибактеріальних лікарських засобів за електронним рецептом.

  Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, проінформувала аптеки  щодо організації перехідного періоду та механізму відпуску антибіотиків з 01 серпня 2022 року. Так, визначено, що запускається нова (тимчасова) модель відпуску антибактеріальних  ліків за схемою  – «електронний рецепт  або паперовий рецепт».

 

   Отже, з 01 серпня 2022 року для придбання антибактеріальних лікарських засобів для системного застосування, які класифікуються за кодом АТХ  – J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України та підлягають відпуску за рецептом лікаря, у аптечному закладі пацієнт обов’язково має пред’явити рецепт  (виключенням є територіальні громади, які розташовані в районі проведення бойових дій або перебувають в тимчасовій окупації).    

 Пацієнт може отримати рецепт у будь-якого лікаря. Рецепт виписується за міжнародною непатентованою назвою (діючою речовиною).

За наявності технічної можливості,  лікар закладу охорони здоров’я виписує електронний рецепт та обов’язково роздруковує інформаційну довідку до нього, яку завіряє своєю печаткою та підписом (на час перехідного періоду інформаційна довідка буде прирівняна до офіційного документу).

За відсутності  технічної можливості, а саме, коли заклад охорони здоров’я не підключений до ЕСОЗ; у разі масової технічної аварії у ЦБД ЕСОЗ більше 24 години; у разі зупинення доступу користувачів до ЦБД ЕСОЗ в умовах воєнного стану; у разі виникнення технічних проблем у закладі (н-д відсутність електрики, інтернету, тощо), а також якщо це рецепт на ліки  для екстемпорального виготовлення чи такі, відпускаються на пільгових умовах, за кошти місцевих бюджетів,  лікар виписує паперовий рецепт на рецептурних бланках ф-1, відповідно до Правил виписування рецептів.

Отримати антибіотики, у перехідному періоді,  буде можливо у будь-якому аптечному закладі, незалежно від того чи підключений він до ЕСОЗ чи ні.

Пацієнт пред’являє в аптеці інформаційну довідку або рецепт та обирає серед запропонованих варіантів торгову назву.

Після відпуску антибіотиків із аптеки, на інформаційній довідці чи на рецепті обов’язково ставиться штамп аптеки «відпущено» і повертається на руки хворому.

Термін дії е-рецепту та інформаційної довідки становить 30 днів.

На даний момент тривалість перехідного періоду визначено до  01.02.2023 року.

На базових вміннях, які потрібні користувачеві для роботи з е-рецептом, структурі е-рецепту та ключових моментах при реалізації цієї програми в аптечних закладах, детальніше зупинилась Ірина Ліштаба,  проєктний менеджер проєкту «Електронний рецепт», ДП «Електронне здоров’я»

 Аптечні заклади, які вже відпускають ліки за урядовою програмою «Доступні ліки», без проблем продовжать свою роботу з е-рецептом і на антибіотики. Аптекам, які не підключені до ЕСОЗ, звичайно необхідно визначитись із медичною-інформаційною системою, за допомогою якої її буде підключено до електронної системи охорони здоров’я, зареєструвати заклад і працівників.  Це дасть можливість забезпечити повноцінне функціонування аптечного закладу, оскільки в перспективі функціонал е-рецепту буде розширений на призначення та відпуск наркотичних засобів, на реалізацію ліків за кошти місцевих бюджетів, розширення можливостей для адміністрування місцевих програм, блокування рецептів у рамках медичної опіки та розблокування рецептів, що заблоковані фармацевтами.