ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ФАРМАЦІЇ НОВОЇ ГЕНЕРАЦІЇ – ЗАВДАННЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПРАКТИЧНИХ СПЕЦІАЛІСТІВ

Вислів з давньоіндійської священної книги «Аюрведа» (наука життя): «У руках невігласа ліки — отрута, і за своєю дією може бути порівняна з ножем, вогнем або світлом. У руках же людей знаючих вони уподіб­нюються напою безсмертя», – професійне кредо фармацевтичної галузі в цілому. 

Враховуючи вищезазначене, очевидно, що одним із пріоритетних завдань вищого навчального закладу фармацевтичного профілю, є підготовка генерації фахівців, що є професіоналами своєї справи – з одного боку, мають високу професійну компетентність, інноваційне, критичне  мислення, системний підхід до аналізу складних ситуацій, вміють орієнтуватися на сучасні технології та нормативну базу, напрацьовувати власну стратегію фахової діяльності; з іншого – здатних на основі поєднання загальнолюдських  цінностей спеціаліста реалізовувати індивідуальний спосіб життєдіяльності та реально оцінювати свої можливості. Саме на них в майбутньому буде покладатися відповідальність як за результати професійної діяльності, так і за «фармацевтичну безпеку держави» в цілому.

Виховання таких спеціалістів беззаперечно має здійснюватись викладачами навчальних закладів в тандемі з практикуючими фахівцями. На виконання таких потреб, у рамках договору про співпрацю між Тернопільським обласним виробничо-торговим аптечним об’єднанням і ДВНЗ Тернопільським національним медичним університетом ім.І.Я.Горбачевського, була проведена он-лайн зустріч генерального директора підприємства  Наталії Марків із учасниками школи професійного менеджера, студентами фармацевтичного факультету ТНМУ   ім. І.Я. Горбачевського.

Під час тематичної зустрічі  «Фармацевт фахівець охорони здоров’я, учасник багатопрофільної медичної команди»,  генеральний директор коротко розказала про основні тенденції фармацевтичного ринку України та Тернопільської області, зокрема.   Ознайомила учасників школи менеджера із історією функціонування, структурою та місією Тернопільського ОВТ аптечного об’єднання, що полягає в якісній фармацевтичній послузі та соціальній відповідальності.  Сучасний відвідувач аптеки проходить не тільки, щоб купити ліки,  а й отримати фармацевтичну послугу або допомогу. Тому, дуже важливим є ті знання і вміння, які має фахівець аптечного закладу.

       У світлі медичної реформи та затвердженої програми медичних гарантій на 2021 рік,  розказала про місце та роль аптечних закладів, окреслила основні питання відпуску ліків за програмами реімбурсації: «Доступні ліки», «препаратів інсуліну», а також ліків за пільговими чи безкоштовними рецептами.

 Також, користуючись нагодою, Наталія Марків, запросила  студентів долучатись до професійної спільноти громадської організації «Всеукраїнська фармацевтична палата», оскільки членство є виключно індивідуальним. Так, членом ГО «ВФП» може стати громадянин України, який досяг 18-річного віку, що працює або навчається в фармацевтичному секторі не залежно від форми власності та має фармацевтичну освіту, подавши заяву Голові територіальної філії ГО «ВФП». ГО «ВФП» (http://farmpalata.com.ua/ )  є членом міжнародної фармацевтичної федерації (International Pharmaceutical  Federation – FIP  https://www.fip.org/  ), яка свої зусилля направляє на три основних складових: наука, аптечна практика і освіта, якість яких віддзеркалюється на системі охорони здоров’я загалом.

Генеральний директор  виокремила основні якості спеціаліста, які є цінними і необхідними для досягнення успіхів у професійному зростанні, а саме: постійне навчання і самовдосконалення, комунікаційні навики, вміння ділитись своїм досвідом із колегами та швидко приймати рішення в умовах динамічних змін, цікавість до всіх процесів (на підприємстві, галузі, місті, країні), бажання розвиватись і працювати, а найголовніше любити те, що робиш.