ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ — це неофіційне, але дуже важливе для українського народу свято. Воно відзначається щороку в третій четвер травня. У 2023 році дата святкування випадає на 18 травня.

  

  

Вишиванка — традиційний український одяг і разом з тим національний символ. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. А з початком повномасштабної війни вишиванка з оберегу трансформувалась і у символ незламності. Вона стала маніфестом для світу, який говорить про українську сміливість та єдність.

У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка – це частина генетичного коду українця. 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНСЬКУ ВИШИВАНКУ

  1. Вишиванка є набагато старшою, аніж може здатися. Найдавніші знайдені сорочки з вишивкою було датовано 6 століттям нашої ери.
  2. Раніше чорні сорочки могли носити лише чоловіки. Сьогодні ж найпопулярнішими є білі варіанти, проте кольорові вишиванки полюбилися багатьом модникам країни.
  3. Вишиванка спочатку не була повсякденним одягом. У давні часи вишитий орнамент захищав від злих духів та мав символічне значення. Першим, хто зробив носіння такої сорочки звичайним, був Іван Франко.
  4. У більшості випадків вишивання сорочки займає декілька тижнів чи місяців. Проте деякі вишиванки можуть виготовлятися протягом трьох чи більше років!
  5. Про те, що по всій країні візерунки відрізняються, відомо багатьом. Та чи знали ви, що їх видів насправді більше сотні?
  6. Українські вишивальниці мають власне професійне свято.

Цікавий факт про вишиванку стосується дня 17 грудня, коли відзначається свято Варвари. Саме з цього дня дівчата розпочинали вечорниці, де разом вишивали. Тому якщо маєте в родині вишивальницю, то порадуйте її набором для вишивки або цікавою вишитою сорочкою саме перед новорічно-різдвяними святами. Якраз 17 грудня — ідеальна для цього нагода.

 

 

У День вишиванки кожен, хто хоче підкреслити своє українське походження, а також просто підтримати Україну, може одягнути вишиванку і засвідчити, Я УКРАЇНЕЦЬ!

 

 

 

 

Історія Батьківщини – це наше майбутнє. Будемо любити його і захищати!